"Én elsősorban református lelkész vagyok" - Kávéházi beszélgetés Köntös Lászlóval

Forrás: papa-ma.hu

 
"Én elsősorban református lelkész vagyok" - Kávéházi beszélgetés Köntös Lászlóval főképe

 

Református lelkész. A Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményeinek igazgatója. A Dunántúli Református Egyházkerület főjegyzője. Ez az időrendi sorrend. A főjegyzői és az igazgatói poszt jól megfér egymás mellett, de az első helyen református lelkész áll, az az alap, vallja Köntös László. A Kávéházi beszélgetések sorozat második vendége ő volt, Mátyus Aliz kérdezte egyházról, Istenről, munkáról és hitről. Az alkalom helyszíne azúttal is a Pannonia Reformata Kávézó volt.

 

Köntös László rendhagyó pályát futott be: szolgált lelkészként Körmenden, dolgozott újságíróként, főszerkesztő-helyettesként a Reformátusok Lapjánál, aztán Amerikában volt gyülekezete, 1991 és 1993 között a michigani Allen Park lelkésze volt, 1993-ban került Pápára a Gyűjtemények élére, 2008-ban pedig főjegyzővé választották. A püspök helyetteseként többek közt sajtóügyekkel, kommunikációval, könyvkiadással, konferenciák szervezésével foglalkozik - ezek a feladatok kifejezetten közel állnak hozzá.

 

Mátyus Aliz, a beszélgetéssorozat ötletadója, szervezője beszélgetett Köntös Lászlóval

 

A pályája nem tipikus, de ő maga sem az. Szellemi fölénye, fanyar, gyakran cinikus humora, világot kritikával szemlélő lénye, konzervatív értékeket képviselő, nyitott egyénisége a 25 év alatt a pápaiak számára is ismerős lett. Elfogadta és befogadta a város, a református közösség. Hogy milyen karakter? Határterület, éppúgy mint a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményei: az egyháznak egy olyan érintkezési felülete a külvilággal, mely egészen sajátos. Egy kicsit olyan, mint a múzeum, hisz ő is ott van benne - az 500 éves reformáció gondolatai, lelkisége, hite ötvöződik a jelenkorral, annak értékeivel. A Gyűjtemények részei, a könyvtár, a levéltár és a múzeum komoly szakmai háttérrel, infrastruktúrával, képzett szakembergárdával rendelkezik, ahol a tudományos munka mellett ugyanakkora szerep jut a szellemiségnek is.

 

Örök kamasz, de nem a lázadó, forradalmár típus, hanem a kérdező, kíváncsi, reflektáló, a szó jó értelmében provokáló, szellemi kihívásokat kereső kamasz. Vezetőként nem tartja magát mindentudónak, azt viszont nagyon jól tudja, hogy hogyan válassza meg munkatársait. Aki tenni és dolgozni akar, azt támogatja, segíti előrelépni. A nap csak 24 óra az ő számára is, de kihozza belőle a maximumot. Hobbija nincs, az írás az, ami kikapcsolja. Több mint hat évvel ezelőtt néhány lelkésztársával létrehozta a Reposztot, a blogot, ahol dunántúli lelkészek és lelkészfeleségek írják le, hogy mit gondolnak a világról, a blogot, ahol a klérus nem papol, hanem gondolkodik, megoszt, reagál. Köntös Lászlóé a vasárnap, akkor az ő írásai jelennek meg, vannak, akik ezzel indítják a pihenőnap reggeleit egy kávé mellett. Hat írásban és élőszóban is.

 

"... akinek van, annak adatik, akinek nincs, attól az is elvétetik, amije van..."(Lukács 8,16-18) - ez az egyik ige, ami fontos Köntös László számára: minden élethelyzetben meglátni azt, amit kapott az ember és hálát adni érte.

Képek:

kép a galériábankép a galériábankép a galériábankép a galériábankép a galériábankép a galériábankép a galériábankép a galériábankép a galériábankép a galériábankép a galériábankép a galériábankép a galériábankép a galériábankép a galériábankép a galériábankép a galériábankép a galériábankép a galériábankép a galériában