Keresztelés, esküvő, temetés

Keresztelés

Keresztelés a keresztelési vasárnapokon van, melyek a naptárban megtekinthetők. (Különleges esetekben más vasárnapokon is vállaljuk a keresztelést.)

A keresztelés előtt szükséges egy személyes találkozás a szülőkkel a Lelkészi Hivatalban, amikor az adatfelvétel is megtörténik. Ezt követően személyesen meglátogatjuk a családot. A keresztelési vasárnap előtti szombaton keresztelői előkészítőt tartunk. 

Fontos számunkra, hogy a keresztelő után kapcsolatot tartsunk a családdal és segítsük őket, hogy gyermeküket hitben tudják nevelni. A három év alatti gyermekeket és szüleiket szeretettel várjuk a Baba-mama körbe.

Minden óvodában és iskolában jelen vagyunk és lehetőséget kínálunk a református hitoktatáson való részvételre.

A szülőknek, keresztszülőknek különféle gyülekezeti alkalmakat ajánlunk, melyeken megismerhetik Jézus Krisztust, református egyházunkat, helyi közösségünket, és otthonra találhatnak.

 

Esketés

Esküvőt előre egyeztetett időpontban tartunk. Esküvőre jelentkezés esetén fontos a személyes adatfelvétel a lelkészi hivatalban.

Minden jegyespárnak ajánjluk csoportos jegyeshétvégénket, melyet minden év márciusában tartunk. Ha valaki erre nem tud eljönni vagy később jelentkezik, a következő évi jegyeshétvégére várjuk szeretettel.

Az esküvő előtt személyesen meglátogatjuk a fiatal párt és megbeszéljük a szertartás részleteit, tartalmi és formai részeit.

Fontos számunkra, hogy a református esketési szertartás nem csupán szép szokás, hanem áldáskérés a fiatal pár életére és elköteleződés, melyet a házaspár esküvel is megerősít. A házassági eskü fontos a boldog és teljes házasság és a család szempontjából. Szeretnénk az eskü megtartásában és a boldog házasság elérésben segíteni, ezért hívjuk a fiatal párokat házaspároknak és családoknak szervezett alkalmainkra.

Ökumenikus szertartásra is van lehetőség. Ez esetben a jegyespárnak kell eldöntenie, hogy melyik felekezet templomában szeretnék a szertartást megtartani. Ezen túl a más felekezet lelkészével/papjával is szükséges az előzetes egyeztetés.

 

Temetés

Temetés esetén kérjük a gyászolókat, hogy személyesen keressenek fel bennünket. 

A temetés időpontját a temetkezési vállalkozó adja meg. Nagy segítség számunkra, ha az időpont kijelölés előtt bennünket is felkeresnek, felhívnak, hogy mindenki számára megfelelő időpontot találjunk.

Egyes esetekben, mikor a megadott időben nem tudjuk vállalni a szertartást, helyettesítő lelkészről gondoskodunk, aki az előzetes egyeztetés szerint elvégzi a szertartást.

A gyászolók kísérése, támogatása fontos számunkra. Lehetőség van a temetés utáni hónapokban személyes beszélgetésekre a lekészekkel, illetve részvételre a gyülekezetünkben (igény szerint) működő felekezetközi gyászfeldolgozó csoportban.