Gyermekhét a gyülekezetben

Az idei gyermekhéten mintegy 70 gyerek és segítő vett részt. A résztvevők Dániel próféta történeteivel ismerkedhettek meg. A napot zenés áhítattal kezdtük, mely után következtek a kiscsoportos beszélgetések. Délben a Gólyafészek Vendéglőben töltöttük meg pocakunkat. Délutánonként színes programok várták a gyerekeket.

Három személyt kérdeztem a héttel kapcsolatban: először Banu Brigitta (B. B.) teológust, aki felnőtt segítőként vett részt, majd Szép Kincső Márta (SZ. K.) válaszolt a kérdéseimre, aki a legidősebb gyermekcsoport tagja volt, végül Tóth Máté (T. M.) volt az, aki az ifiseket képviselte.

- Ez volt az első gyermekhét, amin részt vettél. Milyen élményeket, tapasztalatokat szereztél?

B. B. - A Pápai Református Egyházközségben ez volt az első gyerekhetem, nagyon jó élmény volt. Én az alsós hittanos csoport egyik vezetője voltam. Rengeteget tanultunk és nevettünk a gyerekekkel. Dániel próféta könyvét vettük át a héten, illetve utolsó nap Máté evangéliumának egy történetét. Új történet- feldolgozási módszereket tanultam, amit jó reménységgel majd én is tudok hasznosítani későbbi lelkészi szolgálatom alatt.

- Mennyire sikerültek azok a dolgok melyeket előre elterveztél, meg vagy elégedve önmagaddal?

B. B. - Meglepően jól sikerültek azok a dolgok, amelyeket elterveztem. Az előkészületeknél kicsit féltem, mert nem ismertem előtte a csoportot, de a félelmem már az első nap elmúlt, így már könnyebb volt a pénteki alkalomra készülni, melyet én tartottam. A gyerekek nagyon figyelmesek és fogékonyak voltak. Persze meg kell jegyezni voltak csintalanságok, de ezek csak feldobták az amúgy is jó hangulatot.

- Ajánlanád a teológusoknak ezt az alkalmat, ha igen miért?

B. B. - Mindenféleképpen ajánlanám teológusoknak és katechétáknak is egyaránt, mivel mindkét szakon tanulók nagyon sokat okulhatnának egy ilyen hét alatt, melyeket a későbbi szolgálatuk során hasznosítani tudnának. Nagyon jó közösségben lenni a reggeli áhítatokon a segítőkkel és a gyerekekkel; együtt dicsérni Istent énekszóval; a kiscsoportos foglalkozásokon kézműveskedni, játszani és tanulni felemelő érzés.

 

- Somogyudvarhelyiként ez volt az első gyerekheted. Milyen élményekkel sikerült gazdagodnod?

SZ. K. - Igen ez volt az első alkalmam. Nagyon tetszettek a programok, amiket kitaláltak nekünk. Élvezetesek és emlékezetesek voltak számomra a feladatok és a játékok is. Megtapasztaltam, hogy Pápán hogyan is mennek ezek a gyerekhetek, és sok új játékot tanulhattam meg.

- Mennyire voltál megelégedve a kiscsoportos alkalmakkal?

SZ. K. - A kiscsoportos alkalmak voltak a kedvenceim. A közösség is nagyon jó volt és a feladatok is nagyon tetszettek. Sokat nevettünk, de ugyanakkor tudtunk Istenre is figyelni.

- Ajánlanád másoknak is a gyerekhetet?

SZ. K. - Örömmel osztom meg a hétről az élményeimet az itteni barátaimmal is, és sok szeretettel ajánlom nekik, hogy egyszer nézzenek be egy ilyen alkalomra, mert érdemes.

 

- Milyen élmény volt neked segítőnek lenni a gyermekhéten?

T. M. - Nagyon nagy élmény volt. Nem mondom, hogy nem volt fárasztó, viszont a kicsiktől nagyon sok energiát kaphattunk. Örülök, hogy van egy hely, ahol több időt tölthetünk velük mi, ifisek. Fontosnak tartom, hogy ne legyenek szakadékok a különböző korosztályok között, ez a hét pedig alkalmas erre. Mindemellett a közös zenélés és éneklés tovább melengette szívem minden nap.

- Segített-e az hogy ifisekkel együtt voltál segítő?

T. M. - Sokban hozzájárult szerintem az alkalom sikerességéhez, hogy mi ifisek együtt segíthettünk. A közösségi szellem nagyon fontos számunkra, bármit megcsinálunk, ha nem vagyunk egyedül a feladattal. Ezen kívül kicsit mi is közelebb kerülhettünk egymáshoz, jobban megismerhettük a másikat, és új barátságok is szövődhettek.

- Hogy értékelnéd ezt a hetet?

T. M. - Mindenképpen feltöltődtem a közös alkalmak és a kicsik által, akármennyire is fáradt voltam már az első napokban. Ez is egy olyan része az évnek, a nyárnak, amit nagyon várok, és nem kérdés hogy ott töltsek annyi időt, amennyit csak szabaddá tudok tenni.

Csatlakozva az előttem szólókhoz és is csak ajánlani tudom mindenkinek a Gyerekhetet. Remélem jövőre nemcsak a mostani csapattal találkozhatok, hanem sok új fiatalt ismerhetek meg.

Csomor István