Házassági leckék kezdőknek

Biztos alapok, kommunikáció, problémamegoldás, megbocsátás, szülők, rokonok, szex, gyakorlati szeretet, középpontjukban Isten, körülöttük az odaszánás – ezekből az összetevőkből alkotta meg Misi és Gergő a Párbeszéd elnevezésű, jegyespároknak szóló interaktív előadássorozatot. Azért mentünk el rá, mert a templomi szertartás „kötelező” eleme, de amint megérkeztünk, tudtuk, azért veszünk részt, mert ott a helyünk. Páros élménybeszámoló Mészáros Dorkától és Zsidró Dominiktől.

DORKA
Nekem talán az első benyomásom az egész hétvégével kapcsolatban az volt, hogy de jó végre kettesben lenni. Természetesen több párral együtt vettünk részt a programban, mégis úgy éreztem, most egymásra tudunk figyelni, csak mi ketten vagyunk a gondolatainkban.
Az esküvő előtt mindenkinek van egy kép a fejében arról, mi is az a házasság. Egy papír, gyerekek, lakáshitel, közös kassza, célok, életút. Misi és Gergő viszont azt mutatta meg, mi rejtőzik a kép mögött, mit jelent valójában házasnak lenni. Két ember együttműködését, azt, hogy a másikat magam elé helyezem. Hogy karban tartom a kapcsolatot, odafigyelek a másik igényeire. Lesznek összezördülések, bántok és megbántanak, megbocsátok. Hogy mondhatok nemet a szüleimnek, mert nekem már saját családom van. Határokat húzhatok. A gyerekek mellett is szánok időt a másikra. Kimondom, ami bennem van, nem hagyatkozok arra, hogy Dominik esetleg gondolatolvasó – nem az.
Az előadásokat munka követte, közös, interaktív feladatok, amiket ketten oldottunk meg. Beszéltünk a saját gondolatainkról egymásnak, arról, hogyan élünk meg érzéseket, vágyakat, jövőt, majd hallgattuk a másikat, ő hogyan él meg érzéseket, vágyakat, jövőt. Tabuk nélkül. Sokat nevettünk, sokszor fordult elő, hogy majdnem elsírtuk magunkat a meghatottságtól. A lelkem azóta is ragyog attól, amiket Dominik mondott nekem, pedig mondja minden egyes nap, mégis mélyebben hatott. Hiszen nem szoktuk így feltárni a kapcsolatunkat, ennyire belemászni egyes kérdésekbe, vagy abba, miért szeretjük a másikat.
Tanultunk is, például egymás szeretetnyelvét, ami sok örömöt fog okozni a hétköznapokban. Ez alatt a másfél nap alatt csak még jobban beleszerettem, már ha lehetséges ez egyáltalán. Úgy gondolom, most már kezd halvány sejtésem lenni arról, mi az a házasság, mibe vágunk bele közösen. Nemcsak egy fogalom, komoly alakot öltött, vannak keretei, fókuszai, meg tudjuk fogni. A leckék beépültek, a munkafüzet segítségével bármikor feleleveníthetjük őket, és ellenőrizhetjük magunkat. Alig várom, hogy esküvel szánjam oda magam Dominiknek.

DOMINIK
Számomra is nagyszerű élmény volt, mind a programokon mind az előadásokon jól éreztem magam. Nagyon sok mindent megtudtunk önmagunkról és a párkapcsolatunkról, amiket eddig nem is sejtettünk. Arra a következtetésre jutottunk, hogy általában jó a kommunikáció a kapcsolatunkban, viszont mindkettőnk számára akadtak olyan mondatok, gondolatok, amiket érdemes volt hallanunk. Azóta sokkal tudatosabban szeretjük egymást, ha ez lehetséges.
Misi és Gergő csodálatos előadásait mindenkinek csak ajánlani tudom. A munkafüzet egy kincs, amit minden párnak kötelezően mellékelnék az eljegyzéshez. Nemcsak azért, mert segít jobban megismerni önmagunkat és a párunkat, de nagyon jó segítő eszköz is. Ha nehezebbre fordulnak a dolgok egy párkapcsolatban, csak fel kell csapni a füzeteket és onnan puskázni. A leírtak előhívják az érzéseket, amik a jegyes hétvége során átfutottak rajtunk, megerősödtek bennünk. Eszünkbe jut, hogy tennünk kell a kapcsolatunkért és, hogy mennyire szeretjük egymást. Minden házasságban vannak hullámvölgyek, de ez a munkafüzet a bizonyítéka annak, hogy megtaláltuk az igazi társunk, akivel együtt mehetünk neki minden viharnak. És ha bőrig ázunk vagy belénk csap a villám, hát azt is együtt oldjuk meg.
Magát a házasságkötést, mint intézményt, én nem tartottam nélkülözhetetlennek, a szertartás, a lakodalom a világnak és a családnak szól, viszont az eskü fontosságára a jegyes hétvége alatt felhívták a figyelmem, és megértettem, hogy a házasság szempontjából esszenciális. Az eskü ténylegesen kettőnk közt és Isten között köttetik, és senki nem veheti el tőlünk.
Szintén fontos tanulság, hogy a házasság nem válik késszé, befejezetté az esküvel, minden egyes nap tennünk kell azért, hogy ez a kötelék ne roncsolódjon az idő által, neki kell veselkednünk, hogy őrizzük szerelmünk lángját. Ezt az embert próbáló, de csodálatos feladatot várom leginkább az életemben.