Kávéházi beszélgetések a Pannonia Reformata mediterrán hangulatú udvarán

       Forrás : papa-ma.hu

Kávéházi beszélgetések a Pannonia Reformata mediterrán hangulatú udvarán főképe

Kávéházi beszélgetés sorozatot indított a Pápai Művelődéstörténeti Társaság, Pápa a sok hagyományú város címmel. A sorozat szerkesztője, Mátyus Alíz író, szociológus, a Pápai Művelődéstörténeti Társaság alelnöke, aki a Pannonia Reformata Múzeum festői szépségű udvarán beszélgetett Steinbach József püspökkel.
A szép számban megjelenteket elsőként Mátyus Alíz köszöntötte, aki mint mondta, a sorozat ötletét a felújított református ótemplom és a hozzátartozó épületegyüttes adta. Tervei szerint elsőként a református intézmények vezetőivel, képviselőivel beszélget, majd a városban élő többi felekezetet is bemutatja. 
Köntös László, a Dunántúli Református Egyházkerületi Tudományos Gyűjteményi igazgatója elmondta, a Pannonia Reformata a város új szellemi, spirituális színhelye. 
-Nagy örömünkre Mátyus Alíz felkeresett minket, hogy szeretne egy sorozatot indítani, amelyben a város református szereplőit szólaltatja meg. Mi ennek nagyon örültünk, hiszen fontosnak tartjuk, hogy a megszakadt hagyomány újraéledjen, hiszen amikor azt mondjuk, hogy reformátusság és Pápa, akkor elmondható, hogy az elmúlt negyed században hogyan épült fel újra a pápai református intézményrendszer. A sok hagyományú Pápán sok felekezet él együtt, akik mindannyian erős hagyományokkal rendelkeznek. A barokk Fő tértől pár méterre van egy kis református oázis, amivel gazdagítjuk a várost. Reméljük, sokan ellátogatnak a rendezvényeinkre, amelynek ötletét köszönjük Mátyus Alíznak. Ez a kávézó a lelki, spirituális alkalmak kiváló helyszíne lesz, hiszen lesznek itt koncertek, beszélgetések, konferenciák és esküvők - tudtuk meg Köntös Lászlótól, aki hozzátette, a kötetlen beszélgetések során közelebb kerülhetnek az egyházhoz is, s az előadókhoz is, vagyis ezzel újra fogják építeni a keresztény Magyarországot. 

Áldozó Tamás polgármester köszöntőjében kiemelte, Pápán többségben vannak szám szerint a katolikusok, de az intézményi háttér ezekben az évtizedekben nagyon erős, tehát a református közösség számarány felüli szellemi teljesítménnyel, potenciállal van jelen ebben a városban. 
-Az utcát járó ember rácsodálkozik arra, ha valami megújul, szebbé lesz. Ezt hajlamos azonnal gazdagodásnak megélni. Ha bejön ebbe az udvarba, rácsodálkozik, hogy milyen szépen megújult. De ez a gazdagodás nem az épületekkel kezdődött 1990 után ebben a városban, hanem azzal, hogy elkezdtek intézmények, új közösségek alakulni, formálódni. Elkezdődött felépülni az az értelmiségi kör, aki feleleveníteni azt a szellemi hagyományt, amit sikerült Pápára átörökíteni - emelte ki a polgármester, aki hangsúlyozta, igenis van pápai református hagyomány, amit az ideérkező emberek építenek fel. 
-Sokan jönnek ide, és valami olyasmit csinálnak, ami különbözik mástól, de mégiscsak sokszínű pápai lesz. Örülök, hogy a máshonnan érkezők Pápán otthonra találnak és ezért a városért, a saját közösségükért dolgoznak - tette hozzá. 
Steinbach József, a Magyarországi Református Egyház Dunántúli Református Egyházkerületének püspöke elmondta, nagyon örül a személyes, emberarcú beszélgetéseknek, s szívesen vette a felkérést is, hogy ő legyen az első beszélgetőpartnere Mátyus Alíznak ebben a sorozatban. 
-Egyházvezetőként kevés olyan lehetőség van arra, hogy az ember megnyilatkozzék, inkább csak hivatalos fórumokon vehetünk részt ilyen alkalmakon. Ezért különösen örülök a felkérésnek - mondta Steinbach József, aki a beszélgetés során elárulta, hogy negyven könyvet, füzetet írt már. 
-10 éve írom már a reformátusok lapjában az Ige mellett rovatot, melynek lényege, hogy maivá teszik az üzenetet. Vannak egészen új próbálkozások, az úgynevezett képmeditációk, amikor egy fotó alapján hozunk egy Bibliai üzenetet közelebb. Ennek fokozásaként a rövid, élet közeli, élettörténetekben világítom meg a Biblia történetet - tudtuk meg. 
-Fogékony vagyok a művészetekre, nyitott vagyok a zenére, a történésekre, a közéletre. Ezeket az ember magába gyűjti. Amikor egy Bibliai gondolatot hordoz az ember magában, akkor mindig egy festmény, egy színpadi előadás jut eszembe, ami mindig illusztrálja, illetve az emberi történések mindig segítik, hogy maivá legyen az üzenet. 
A kávéházi beszélgetések során a megjelentek a mediterrán hangulatú, leánderektől illatozó udvaron a verőfényes őszi napsütésben finom kávé vagy éppen levendulás üdítő mellett hallgathatták meg az előadót.
A soron következő alaklom október 18-án lesz, akkor Köntös László lesz Mátyus Alíz beszélgető partnere.

Képek:

kép a galériábankép a galériábankép a galériábankép a galériábankép a galériábankép a galériábankép a galériábankép a galériábankép a galériában