Megbeszélni végre közös dolgainkat – a 2018. évi jegyeshétvége

Március első hétvégéjén hét pár gyűlt össze a Balaton melletti Monoszlón, megküzdve a nem túl szokványos havas időjárással, decemberi hideggel. Nem volt sok közös bennük, legalábbis szombat reggeli érkezésükkor még nem tudtak róla. Egy biztos találkozási pont azonban mindenképpen volt, mégpedig utazásuk miértje és célja: mindannyian 2018-ban szeretnének összeházasodni.

De a „pár-beszéd” hétvége küldetése – ahogy a neve is sugallja – nem az volt, hogy mi tizennégyen jobban megismerjük egymást. Beszélgetni azért természetesen volt alkalmunk a közös étkezések és a kötetlen szombati este alkalmával. Az egyik leggyakoribb beszédtéma – érthető módon – az esküvő szervezése volt: hol lesz a lagzi, milyen lesz a dekoráció, a zene, s a menyasszonyok körében az egyik legfontosabb kérdés, hogy ki, milyen ruhát visel majd. A kézenfekvő dolgokon kívül azért lassacskán előkerültek a hétköznapibb problémák is, mint például az, hogy ki szokta otthon a takarítást, a pakolást vagy a mosogatást bevállalni, melyekből utóbb kiderült, hogy mégsem csak a közelgő ünnep az, ami összeköt minket.
A hétvége elsődleges célja azonban egymás megismerése volt, páronként külön-külön, s azon kérdések felvetése, megbeszélése, melyek nagyon is hangsúlyosak egy házaspár életében. Ezek a beszélgetések jól szervezett formában valósultak meg, teljesen privát módon, ki-ki a saját szobájába vagy egy félreeső helyre visszahúzódva oszthatta meg legbensőbb gondolatait párjával. Hét fő téma került elő, melyekről először Misi és Gergő tartottak egy-egy rövid gondolatébresztő kiselőadást. Ezután következtek a személyes beszélgetések, melyekhez az egyes fejezeteket követő munkafüzet is a segítségünkre volt. Az előadások alkalmával szó esett az egymás közötti verbális és nonverbális kommunikáció fontosságáról, problémamegoldásról és megbocsátásról, családunk, szüleink és rokonaink befolyásáról, a szexualitásról és végül a különböző szeretetnyelvekről is.
Már a címszavakból is jól érezhető, hogy ezen a hétvégén csupa olyan dologról gondolkoztunk, melyek egy boldog házasság megkerülhetetlen kérdései. Személy szerint rendkívül hasznosnak tartottam ezeket, annak ellenére, vagy inkább azzal együtt, hogy alig akadt olyan problémakör, amikről ne beszélgettünk volna már kettesben. Mégis nagyon jó volt ezeket a témákat újra elővenni, s biztos vagyok abban, hogy később is fogunk hasonló dolgokról beszélgetni, akár a munkafüzet „házi feladatainak” megoldásával is – igen, házi feladatokat is kaptunk, ahogyan az egy jó tanfolyamhoz illik. A „kurzust” ezért bátran ajánlom azoknak is, akik már régebb óta házasságban élnek, hiszen nekik is érdemes időt szánni arra, hogy komolyan beszélgessenek, ezáltal jobban és újra megismerve egymást.


A hétvége zárásaként szállásunk nagy konferenciatermében gyűltünk össze, ahol néhány rövid mondatban elmondhattuk, hogy milyen tapasztalatokkal térünk haza. A saját gondolatok kifejtését szinte mindenki úgy kezdte, hogy „már minden jót elmondtak az előttem szólók”, de a szerénység leküzdése után mindig előjött valami személyes, valami egyedi gondolat, kiderült, hogy mindenkinek egy kicsit más volt a leghasznosabb, ami leginkább megérintette.
Örülünk, hogy részt vehettünk ezen a fantasztikus hétvégén, örök emlék lesz számunkra, és remélhetőleg nem csak a szép képek, de az értékes gondolatok is házasságunk részét fogják képezni a jövőben.

                                                                                                                                                       Császár Szilvia