Megújult a református templom

 
Forrás: papa-ma.hu
 
Megújult a református templom főképe
Hálaadó istentiszteletre gyűltek össze a Pápai Református Újtemplomban a külső felújítási munkálatok lezárásaként. Az ünnepi alkalmon részt vett dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, dr. Áldozó Tamás polgármester és az önkormányzat képviselőtestületének több tagja is. Az istentiszteleten Tóth András, a Pápai Református Egyházmegye esperese hirdetett igét.
Tóth András kiemelte, a megszépült templom legyen mindig alkalmas helye az Istennel való örömteli találkozásoknak.
2019 tavaszán kezdődött meg a felújítási munka a református templomon, amelyet az indokolt, hogy több helyen beázott az épület, így időszerűvé vált a palafedés cseréje.
Ifj. Márkus Mihály lelkipásztor elmondta, a beruházás gondolata már 2018-ban felmerült, hiszen, amikor kiderült, hogy nagyobb állami támogatást kap a Magyarországi Református Egyház, ezen belül az egyházkerület, számítottak arra, hogy ők is fel tudják újítani a templomot.
Hálaadó istentiszteletre gyűltek össze vasárnap a református templomban

 

-Az orgona feletti résznél párszor átázott a fal, a bádogozat olyan állapotban volt, hogy mindenképpen meg kellett újítatnunk. 2018 nyarán elkészítettünk egy költségkiírást, közbeszerzési előkészítést. Közben megváltozott a közbeszerzési törvény, de így nem kellett közbeszerzést végrehajtani, hanem meghívásos úton kerestünk kivitelezőket, s 2019 márciusában kötöttünk szerződést. A tető legnagyobb baja az volt, hogy az a pala, amely fent volt, az 1940-es években lett felrakva, s azbesztes technikával készült, ami nagyon káros az egészségre. A palaborítás nem volt annyira rossz állapotban, de mivel teljesen felújítottuk, ezért ezt is lecseréltük. A bádogzat és a fal találkozásoknál az a lemez, amit feltettek, s többször le is festettek az elmúlt nyolcvan év alatt, az már nem volt megfelelő, mindenképpen cserélni kellett. Többek között vannak a tetőn olyan díszes bádogzatú ablakok, amelyek ránézésre jók voltak, de amikor kibontották a körülötte lévő palát, akkor látszott, hogy a pala alatti rész szétrohadt, rossz állapotban van, ezért újra kellett az egészet bádogoztatni. Ez plusz munka volt, erre nem számítottunk előre. A tetőn néhány helyen a deszkázat is átázott, illetve javítani kellett. A tetőszerkezet maga vasból van, s a vasszerkezeten vannak a deszkázatok, s utána a pala. Nagy örömünkre, így teljesen megújulhatott a tetőszerkezete a templomnak. A történelem viharaiban a tető díszei is megsérültek, így azokat is renováltak. A fal díszek abban a mattságukban és szürkeségükben, amiben az elmúlt években álltak, fel sem tűntek, milyen gyönyörűek. Főleg az északi oldalon sérültek jobban a díszek, ezért épületszobrászt is hívtunk, aki a faldíszeket újra megalkotta. A másik, a templom tetején lévő buzogánynak látszó dísz, amely a II. világháború során lyukas lett. Ezeket a sérüléseket is javították, a lyukakat elfedték rézlemezekkel. Az épület homlokzatát rendbe tették, majd egységes festést kapott a templom fala és tornyok is - mondta ifj. Márkus Mihály.
A templom felújítása 74 millió forintba került. 49 millió Ft állami támogatás mellett, 4 millió Ft-tal a pápai önkormányzat is hozzájárult a munkálatokhoz. A Pápai Református Egyházmegye építési támogatása 1 millió Ft volt, a gyülekezeti adomány pedig 2018-ban közel 2 millió Ft, míg 2019-ben 8,31 millió Ft. Továbbá volt a templomnak korábbi megtakarításokból pénze és a Dunántúli Református Egyházkerület is támogatta a munkát - tudtuk meg a lelkipásztortól, aki hozzáfűzte, büszke lehet a Pápai Református Egyházközség arra, hogy a hívek és a támogatók adományából létrejött a felújítás, s persze nem dőlhetnek hátra, mert jönnek a következő feladatok.
Az istentisztelet végén köszönetet mondtak mindazoknak, akik hozzájárultak ahhoz, hogy a templom felújítása megvalósulhatott, s emléklapot vehettek át.
Tóth András esperes hirdetett igét

 

Dr. Áldozó Tamás polgármester elmondta, valamennyi pápai számára nagy öröm, hogy megújulhat egy ilyen történelmi épület, s ez fontos a református közösség számára is. A tavalyi évben több templom felújítása is megkezdődött, illetve folyamatban volt, s ehhez a különböző felekezetek kérték az önkormányzat támogatását.
-Több forrásból is nyújtottunk támogatást. Egyrészt a polgármester hatáskörében van egy úgynevezett egyházi keret, amelyből ilyen célokra támogatást adunk. A képviselő testület külön határozatban is rendelkezett arról, hogy segítsük a templomfelújításokat, s ebből a két forrásból került 4 millió Ft a Pápai Református Egyházközséghez - tudtuk meg a polgármestertől.
A hálaadó istentiszteleten a gyülekezet Séllyei István Énekkara működött közre. Az ünnepi alkalom a Himnusz hangjaival zárult.

Képek:

kép a galériábankép a galériábankép a galériábankép a galériábankép a galériábankép a galériábankép a galériábankép a galériábankép a galériábankép a galériábankép a galériábankép a galériábankép a galériábankép a galériábankép a galériábankép a galériában