Valami, ami más, ami felemel - Ars Sacra Fesztivál

Forrás: papa-ma.hu

Valami, ami más, ami felemel - Ars Sacra Fesztivál főképe

 

 

A mai embernek szüksége van arra, hogy a hétköznapok terheit kicsit hátrahagyja, szüksége van arra, ami emelkedettebb, ami szent, ami isteni. Az emberek elmozdultak a profanitás irányába, elvesztették a kapcsolatukat a szakrális terekkel, erőkkel. Kell egy hely, ami visszaadja ezt, ami lelki, szellemi, spirituális töltekezésre ad lehetőséget: ez a hely a templom, ez a program az Ars Sacra Fesztivál - vallja Köntös László főjegyző, a Dunántúli Református Gyűjtemények igazgatója.

 

A Pannonia Reformata Múzeum ezúttal is sok érdeklődőt vonzott

 

Az Ars Sacra Fesztivál keretén belül, az Európai Örökségnapokkal együttműködve minden év szeptemberének harmadik szombatján a történelmi egyházak megnyitják templomaik kapuját, és színes kulturális programokkal várják az érdeklődőket. Pápán ehhez az országos kezdeményezéshez idén is csatlakozott a református egyház: az ótemplomban egész nap fogadták a látogatókat.

 

A kézműves foglalkozás a fogadótérben volt

 

Halászné Kapcsándi Szilvia, a Pannonia Reformata Múzeum vezetője, a gyűjtemények igazgatóhelyettese elmondta, hogy a fesztivál keretében az ótemplom ingyenesen, az egyháztörténeti kiállítás féláron volt megtekinthető. Sokan éltek a lehetőséggel, az egyéni látogatók mellett érkezett több csoport is. A kreatív vendégek templomkazetta-motívumokat festhettek fára, a kisebbek pedig színezhettek is a fogadótérben.

 

Csepreginé Ármai Kinga segített felvenni az igefonalat

 

Az ótemplom udvarán egy érdekes installáció fogadta a betérőket, egy igefonal. Csepreginé Ármai Kinga teológushallgató volt az egyik összeállítója. A fekete keretekben a hamis Isten-képek jelennek meg, mögöttök az ige, mely cáfolja ezeket, valamint a látogató elé kerül az az Isten-kép is, melyet a Bibliában találunk. Aki felveszi a fonalat az interaktív kiállításban, az jelképesen megszabadulhat terheitől, de a rossz tulajdonságait is elzárhatja. Az igefonal végén megpihen a vándor, van hely a gondolkodásra, az olvasottak, látottak befogadására.

 

A belvárosi református kincseket feltáró séta az ótemplomtól indult

 

A fesztiválhoz kapcsolódott egy séta is, melynek során a belváros fontos református emlékhelyeit járhatták be az érdeklődők Sárközi Gergely vezetésével. A fiatal segédlelkész színes történetekkel gazdagította a sétát. Így például elmesélte, hogy az 1900-as évek elején a katolikus apát egy protestáns-ellenes beszédet mondott, amin a teológus hallgatók és a kollégisták felháborodtak és tüntetést szerveztek. Akkor a katolikus és református fiatalok összecsaptak, a villongásból a protestáns legények kerültek ki győztesen. Az ilyen jellegű események ritkák voltak, a város toleráns volt a felekezeti hovatartozás tekintetében, derült ki a séta során.

Képek:

kép a galériábankép a galériábankép a galériábankép a galériábankép a galériábankép a galériábankép a galériábankép a galériábankép a galériábankép a galériábankép a galériábankép a galériábankép a galériábankép a galériábankép a galériábankép a galériábankép a galériában
 
kép a galériábankép a galériábankép a galériábankép a galériábankép a galériábankép a galériábankép a galériábankép a galériában
kép a galériában